این روزها با رشد شبکههای اجتماعی و گسترش اینترنت در میان اکثر جامعه حریم خصوصی به یکی از نکات مهم در زندگی روزمره افراد تبدیل شده است در این میان گوشیهای هوشمند را میتوان ابزاری در امتداد خط فکری کاربران دانست چون اکثر فعالیتهای روزانه اعم تمامی ایمیلها، سوابق جستجو و ارتباط با دوستان و آشنایان در گوشیهای هوشمند صورت میگیرد. به همین دلیل اکثر افراد مخالف این مسئله هستند که شرکتهای مختلف از اطلاعات شخصی آنها برای کسب درآمد استفاده کنند و عادات آنها را زیر نظر قرار بدهند و البته اهمیت حریم خصوصی تنها به تحت نظر گرفته شدن توسط کمپانیهای بزرگ محدود نیست و ممکن است، شما تنها این انتظار را داشته باشید که فردی غریبه به همه اطلاعات آیفون شما دسترسی پیدا نکند.
شرکت اپل و کاربران آیفون اغلب به امنیت و حریم خصوصی خود توجه ویژهای دارند و به همین دلیل در این مقاله قصد داریم روشهایی برای افزایش حریم خصوصی در آیفون را به شما آموزش دهیم تا چند قدم در جهت کاهش نگرانی شما نسبت به بحث حریم خصوصی برداریم با ما در اپل استریت همراه باشید.
فعال سازی تایید دو مرحله ای
احراز هویت یا تائید دو مرحلهای یک لایه امنیتی را به حساب اپل شما اضافه میکند و در صورت فعال سازی این قابلیت علاوه رمز عبور به یک کد یک بار مصرف در هنگام ورود به حساب خود به وسیله دستگاه ناشناس نیاز دارید. پس از فعال سازی حتی اگر فردی پسورد شخصی شما را داشته باشد، بدون دسترسی به گوشی یا کامپیوتر شما قادر به دسترسی به حساب شما نیست و خبر خوش این است که اپل در iOS 15 و iPadOS 15 قابلیتی همچون گوگل Authenticator را ارائه داده است که استفاده از قابلیت را آسانتر میکند.
برای فعال سازی تائید دومرحلهای در آیفون کافی است به قسمت Settings > Password & Security مراجعه کنید و گزینه Turn on two-factor authentication را فعال کنید در هنگام احراز هویت دو مرحلهای حساب شما فعال شده است.
استفاده از رمز عبور قوی
تمامی افراد باید برای افزایش امنیت و حریم خصوصی آیفون خود از رمز عبور استفاده کنند و قفل گوشی خود را فعال کنند به همین دلیل پیشنهاد میشود که به هیچوجه گوشی خود را بدون رمز رها نکنید. رمز عبور از دسترسی افراد به اطلاعات شخصی شما جلوگیری میکند و همچنین از بین بردن اطلاعات و فروش مجدد گوشی هوشمند را برای سارق بسیار سختتر میکند.
اگر رمز عبور آیفون خود را فعال نکردهاید پیشنهاد میشود، همین الان این کار را انجام دهید و برای این کار وارد قسمت Settings > Touch ID [or Face ID] & Passcode و اگر از فیسآیدی برای بازگشایی قفل دستگاه خود استفاده میکنید حتماً مطمئن شوید که گزینه Require Attention for Face ID فعال باشد تا وقتی چشمان شما بسته است و گوشی مقابل صورتتان قرار میگیرد قفل باز نشود و اگر از رمز عبور استفاده میکنید در کنار اعداد از حروف استفاده کنید و پسوردی را انتخاب کنید که به آسانی قابل حدس زدن نباشد.
بررسی مجوزهای برنامه ها
هر بار که برنامهای را نصب میکنید برای دسترسی به سختافزار و دادههای به دست آمده توسط میکروفون، موقعیت مکانی، دوربین و سایر موارد دیگر مجوز میخواهد، ممکن است در مواقعی در هنگام لمس نمایشگر شما به اشتباه به برنامهای مجوز را داده باشید که به آن نیاز ندارد و این نرمافزار ممکن است بیصدا دادههای شما در پسزمینه جمعآوری کند و دادههای به دست آمده را به شرکتهای مختلف بفروشند.
برای افزایش حریم خصوصی در آیفون از بررسی مجوزها باید وارد Settings > Privacy و مرور مجوزهای برنامهها بپردازید که در این میان دسترسی به موقعیت مکانی یکی از مجوزهای رایج است که بسیار از برنامهها بدون اینکه نیاز داشته باشند، چنین موردی را از شما درخواست میکنند و باید دقت کنید که بسته به نیاز موقعیت مکانی بر روی Never یا While Using تنظیم شده باشد، مثلاً برنامههایی همچون آبوهوا یا اکثر شبکههای اجتماعی به طور دائم نیاز به فهمیدن موقعیت شما ندارند و با یک موقعیت مکانی حدودی به آسانی میتوانند کار کنند و نرمافزارهایی همچون مسیریابها نیاز به دسترسی به موقعیت مکانی در حین استفاده از برنامه دارند. اگر مطمئن هستید نرمافزاری نیاز به موقعیت مکانی ندارد مجوز را برایش صادر نکنید.
در مرحله بعد باید به بررسی سایز مجوزهایی که به برنامهها اعطا شده بپردازید و اگر نرمافزاری بدون دلیل به مخاطبین، دوربین و میکروفون دسترس دارد مجوز آن را لغو کنید و پیشنهاد میشود، برنامههایی که به آنها نیاز ندارید را حذف کنید، چون وجود آنها فقط حافظه را هدر میدهند و ممکن است از اطلاعات شما سوء استفاده کنند.
فعال سازی بروزرسانی خودکار
هم سیستمعامل و هم برنامههایی که دانلود میکنید و اغلب بروزرسانیهایی را که حاوی اصلاحات امنیتی و روشهایی برای افزایش حریم خصوصی است را دریافت میکنند و فعال سازی بهروزرسانی خودکار سبب میشود که این اعمال در پسزمینه صورت بگیرد و اگر محدودیتی در جهت حجم اینترنت مصرفی ندارید پیشنهاد میشود حتماً این گزینه را فعال کنید.
برای فعال سازی بروزرسانی خودکار نرمافزارها کافی است وارد Settings > App Store شوید و سپس گزینه App Updates را فعال کنید. سیستمعامل دستگاه به طور پیشفرض به صورت خودکار به روز میشود، اما میتوانید با باز کردن Settings > General > Software Update این موضوع را مجدداً بررسی کنید.
غیرفعال کردن ردیابی تبلیغات یا ad tracking
یکی از بخشهای آزاردهنده و در عینحال جدایی ناپذیر از اینترنت تبلیغات هستند. ردیابی به وسیله تبلیغات در واقع روشی است که شرکتها از آنها برای ارائه تبلیغات شخصی استفاده میکنند، اما چنین کمپینهایی در بیشتر موارد برای کاربر بیفایده هستند و از طرفی دیگر هم اپل و هم برنامهها اطلاعات زیادی در مورد شما جمعآوری میکنند. البته جمعآوری اطلاعات تنها مشکل نیست و بسیاری از این نرمافزارها اطلاعات شما را بدون این متوجه شوید به شرکتهای مختلف میفروشند و شما به آسانی میتوانید این موضوع را متوقف کنید.
برای غیرفعال کردن ردیابی تبلیغاتی کافی است که وارد بخش Settings > Privacy > Apple Advertising شده و Personalized Ads را غیرفعال کنید. علاوه بر غیرفعال سازی تبلیغات پیشنهاد میشود که گزارشهای کرش کردن و مشکلات آیکلاد و ضبط صدا سیری را غیرفعال کنید. برای این کار کافی است وارد Settings > Privacy > Analytics & Improvements و Share iPhone Analytics را غیرفعال کنید تا تجزیه و تحلیل دادههای ناشی از این مشکلات برای شما غیرفعال شود.
غیرفعال کردن ردیابی ایمیل
اکثر ایمیلها مجهز به فناوری ردیابی هستند که به فرستنده اجازه میدهند که تشخیص دهد که شما ایمیل را باز کردهاید یا خیر و این از طریق ممکن است، اطلاعات اندکی در مورد موقعیت مکانی شما از طریق IP را در اختیار او قرار بگیرد. معمولاً بیشتر خبرنامهها و ایمیلهایی با هدف بازاریابی از این تکنیکها استفاده میکنند و به همین دلیل پیشنهاد میشود این ردیابها را غیرفعال کنید.
اپل در IOS 15 که برای اغلب گوشیهای خود از جمله آیفون 13 آن را منتشر شده کرده است، آدرس IP کاربر را از طریق عبور از تعداد زیادی سرور و پیچیده سازی مسیر ارتباطی پنهان میکند و این موضوع به ناشناس ماندن و حفظ حریم خصوصی در آیفون کمک بسزایی میکند. برای فعال سازی این قابلیت باید به بخش Settings > Mail > Privacy Protection و در نهایت Protect Mail Activity را فعال کنید تا فرستنده نتواند آیپی شما را پیدا کند و متوجه این موضوع نشود که ایمیل را باز کردهاید یا خیر.
پیکربندی تنظیمات سیری
اکثر افراد سیری را به عنوان یک دستیار صوتی میشناسند، اما ساخته دوست داشتنی اپل ستون فقرات سیستم شخصی سازی آیفون و سایر محصولات اپل است که نحوه استفاده از گوشی را ردیابی میکند و بر اساس آنچه درباره شما میداند پیشنهادهایی ارائه میدهد. از حیث حریم خصوصی، سیری بسیار پیچیدهتر از چیزی است که فکر میکنید. برای مثال ممکن است که سیری در پیشنهادات جستجو یک کلمه برگرفته از خاطرات نوشته شده در نرمافزار خاطرات شخصی را بیاورد.
برای پیکربندی سیری در جهت بهبود حریم خصوصی، کافی است وارد Settings > Siri & Search شوید، در آنجا میتوانید فهرستی از نرمافزارهای نصب شده را مشاهده کنید و اگر نمیخواهید اطلاعات به دست آمده از یکی از برنامهها در نتایج سرچ اثرگذار باشد؛ بر روی برنامه ضربه بزنید و سپس گزینه Show App in Search را غیرفعال کنید.
اگر از دستیار صوتی سیری استفاده نمیکنید، پیشنهاد میشود دکمه فیزیکی برای فعالسازی آن و دستور صوتی “Hey Siri” را غیرفعال کنید و علاوه بر این میتوانید سابقه سیری با زدن بر روی Siri & Dictation History و در نهایت انتخاب Delete Siri & Dictation History را حذف کنید که این موضوع همانند حذف سابقه سرچ و کوکیهای مرورگر اثر بسزایی بر افزایش حفظ حریم خصوصی آیفون خواهد داشت.
فعال سازی Find My iPhone
یکی مهمترین راه های افزایش حریم خصوصی و امنیت در آیفون فعال سازی گزینه Find My iPhone است. حتی تصور گم شدن آیفون امری بسیار آزار دهنده است که علاوه بر ضرر مالی ناشی از گمشدن گوشی، ممکن است منجر به از دست رفتن و یا حتی سرقت اطلاعات مهم شود، خوشبختانه اپل برای حل این مشکل در گوشیهای مختلف خود از جمله آیفون 13 پرو چارهای اندیشیده است و دو راه برای محافظت از حریم خصوصی در سرویس Find My قرار داده است.
برای بهره بردن از این ویژگی کافی است به منوی تنظیمات مراجعه کنید و نامی که انتخاب کردید را لمس کنید و سپس وارد بخش Find My شوید و از فعال بودن گزینه Find My iPhone اطمینان حاصل کنید. با فعال بودن این قابلیت شما میتوانید در هنگام گم شدن آیفون از دستگاه اپل دیگری برای پیدا کردن گوشی خود بهره ببرید و در صورت سرقت حتی اطلاعات آن را از دور پاک کنید.
عدم استفاده از مرورگر سافاری
اکثر کارشناسان حوزه حریم خصوصی در سراسر جهان اعتقاد دارند که Safari یک مرورگر غیرقابل اعتماد درزمینهٔ حریم خصوصی است. این به دلیل است که این مرورگر همانند گوگل کروم (نسخه موبایل) اجازه نصب افزونههای حیاتی در جهت توقف ردیابی یا غیرفعال سازی تبلیغات را نمیدهد و از طرفی دیگر چندان برای نمایش سایتهای فارسی زبان بهینه نیست و در هنگام استفاده مشکلاتی را به همراه دارد.
مروگرهای زیادی با ویژگیهای مناسب در در زمینه افزایش حریم خصوصی در آیفون وجود دارند که از میان آنها میتوان به مروگر Firefox Focus که توسط کمپانی خوشنام Mozilla ساخته شده، مرورگر Brave، مرورگر و موتور جستوجو DuckDuckGo و مرورگر SnowHaze اشاره کرد که در مقالهای جداگانه به معرفی ویژگیهای آنها به طور کامل خواهیم پرداخت.
جمع بندی
در این مقاله به معرفی روش های افزایش حریم خصوصی در آیفون پرداختیم و همچنین راههایی در جهت افزایش امنیت آیفون را برای شما شرح دادیم تا بتوانید از اطلاعات مهم خود چه در برابر سارقان و چه در برابر شرکتهای بزرگ محافظت کنید؛ البته راهکارهای بهبود حریم خصوصی به موارد ذکر شده محدود نمیشود و در مقالات آینده به روشهای بیشتری خواهیم پرداخت. شما میتوانید سوالات و نظرات خود را در مورد امنیت و حریم خصوصی در بخش کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاه خود را بنویسید